Възрожденски къщи

Галерия

Построени автентично-български сгради

Информация за сградите от галерията:

 

1. Къща в с. Горица (поморийско) – построена в 2007 г. Представлява двуетажна дървена конструкция с еркери на втория етаж, подпрени с дъгови коси подпори (гергелеци). Каменната зидария не изпълнява носеща функция. Първият етаж представлява обширен хол с кухня, столова и дневен кът с камина, заедно с вътрешно стълбище, склад и тоалетна. Вторият етаж съдържа три спални с две бани и чардак на юг. Строител и собственик е инж. Георги Шишманидов от Несебър. Дървената конструкция и каменната зидария са дело на Сюлейман (с помощници) от с. Оризаре. Авторът постоянно присъства на строежа като главен майстор, като някои от по-сложните участъци на каменната зидария и дъговите подпори са лично негово дело.

 

2. Къща край Несебър – построена в 2006. Представлява двуетажна дървена конструкция с еркери и гергелеци. Камъкът е зидан допълнително. Сградата е с просторни стаи и чардак на втори етаж. Дограмата, парапета и таваните са прецизно оформени с резби, по чертежи на автора. Организацията на строителния процес е дело на предприемач от Бургас. Авторът е бил всеки ден на обекта като главен майстор до оформянето на сградата в замисления вид.

 

3. Къща в с. Валевци – габровско (общ. Севлиево). Представлява голяма семейна къща (стр. 2013 г.) с обслужваща част към нея (гаражи, барбекю и стоп. помещения – 2014 г.). Къщата е със стандартна бетонова конструкция, а обслужващата част – дървена конструкция, която навсякъде е видима и е прецизно обработена и оформена. И двете сгради са покрити с каменни плочи, според традицията на този регион (дело на майстор Павел Кунчев от Габрово). Основната част от организацията на строежа е на самия собственик, допълвана от автора, който тук беше в ролята на технически ръководител и главен майстор. Основният строеж е дело на Осман и неговия екип от Севлиево. Каменните зидарии са на местни майстори. Всички дървени елементи, включително тавана с две нива на големия чардак, са работа на Митко Михов от Сливен и неговия екип (по чертежи на автора). Монтажът им беше направен с активното участие на автора.

 

4. Къща в с. Кладница – софийско (общ. Перник). Построена в 2013 г. Тя е вариант на къщата в с. Горица с някои промени и допълнения. Също е изцяло дървена, с еркери и дъгови подпори, като първия етаж е обзидан с камък. Организацията се поделя между собственика, двама строителни предприемачи (които осигуриха работниците) и автора, като главен майстор. Всички дървени елементи по фасадата (включително дъговите подпори под еркерите), както и дървените тавани на втори етаж, са дело на Митко Михов от Сливен (с неговите хора). Авторът осигури чертежите и участва в монтажа, който изисква специфична компетентност.

 

5. Къща в с. Звездец - малкотърновско. Построена е в 2011 г. върху основите на селската фурна от 1953 г. Едноетажна сграда с частичен сутерен, проектирана и функционираща като къща за гости. Стените са тухлени, тавана и покрива са дървени. Основната част е оформена като типична късно-възрожденска странджанска къща, с характерната дъсчена обшивка, прецизно обработена. Къщата е строена от строителна фирма. Авторът бе ангажиран като консултант при дървените части на конструкцията, дограмата, и детайлите на дъсчената обшивка, която беше изработена и монтирана от групата на Петьо от Бургас.

 

6. Къща в Несебър. Представлява невъзрожденска тухлено-бетонна сграда, преустроена в типична за стария град възрожденска къща, посредством допълнителни дървени конструкции. Тук всичко е минало през ръцете на автора, който работеше с Митко Михов и неговия екип (Васко и Сашо) от Сливен, чиято работа са и таваните на втория етаж (по чертежи на автора). Показания на снимката е приспособено копие на таван от много стара несебърска къща (съборена), който е останал в рисунка от 1950 г.

 

7. Жилищна сграда в Несебър – нов град. Завършена в 2008 г. Многоетажна сграда от бетон, на която горните два етажа са с дървена конструкция. Съдържа апартаменти. Партерът и етажа над него са оформени в характерния за Несебър масивен градеж с плоски тухли, камък и римски хоросан, а етажите нагоре – възрожденски подход с големи еркери и чардаци. Всичко дървено по сградата е на Митко Михов, по детайли на автора и под негово ръководство. Въпреки прецизната работа, едрия обем на сградата създава известен дисонанс.

 

8. Къща в кв. Орешак – гр. Троян. Построена в 2013 г. Строежа е на строителна фирма, а автора участва като консултант. Дървените елементи са дело на местни дърводелци без участие на автора, и в тях има импровизации и недовършеност, но общото впечатление не е развалено.

 

9. Сграда в Севлиево. Строена през 2016 г. в периферията на града. Представлява преустройство и реконструкция на двуетажна невъзрожденска сграда от 1953 г. Показания на снимката чардак е нова двуредова дървена конструкция с конзоли, прикачена към сградата и подпряна на дървени дъгови подпори през целия първи етаж. Отново всичко дървено е на Митко Михов с Васко и Сашо. Авторът беше постоянно в ролята на технически ръководител, главен майстор и работник на скелето при монтажа на дървените елементи.

 

10. Къща край Севлиево (лозята). Строена през 2017 г. и представлява пристройка и надстройка, чрез дървена двуетажна конструкция, върху малка едноетажна вила. Характерното при нея е големият чардак на юг с красив парапет и таван в стил „баклава“, които тук са показани по време на монтажа.

 

11. Къща с Заселе (край Своге), строена през 2018 г. като еко-къща. Тя е част от приемния „Комплекс Божилово“, който притежава забележителни дадености. С изключение на основите, всичко е от дърво, камък и непечени тухли (кирпич). Основната идея и организацията са на собственика Виктор Божилов, а авторът дооформи професионално нещата в проекта и беше главният майстор на строежа. Забележителна е каменната зидария от прецизно ръчно дялан разноцветен камък на суха фуга, дело на Митко (Дуди) от Гара Бов (някои участъци, като този на снимката, са зидани от автора), също и каменните плочи на покрива (дело на майстор Павел Кунчев от Габрово), както и кирпичения градеж на стените, постигнат благодарение на усърдието на стопаните да изработят кирпича. Дървените елементи на фасадата са импровизация на собственика (без участие на автора) и не правят лошо впечатление, но който познава възрожденското, ще види, че автентичността е нарушена.

 

12. Къща в кв. Горни Богров – София. Строена в 2010 г. Тухлено-бетонна сграда, която с визията и амбицията на собственика е доведена до перфектна автентичност, при активното плътно участие на автора. Сградата, която е разновидност на къщата в с. Горица, има забележителни детайли и елементи в синхрон с възрожденската традиция, както на фасадата, така и в интериора. Такива са входната врата, дървените обрамчвания и особено парапетите от преплетени елипси, заедно с тавана „слънце“ на чардака, таваните тип „Асма“ във всички помещения и автентичното огнище с дървен кош (яшмак) в дневната. Повечето идеи са на собственика Димитър Рангелов от София, дооформени професионално от автора и изпълнени от майстора (автора) и калфата (собственика) на място. На снимките са някои моменти от работата.